Rosso Piceno Castru Vecchiu
Classificatie: Denominazione di Origine Controllata.
Druivenras: 30% Sangiovese en 70% Montepulciano.
Wijngaard: Voor deze wijn gebruikt men uitsluitend de beste druiven die afkomstig zijn van de Appezzana wijngaard. Deze wijngaard ligt op 350 meter zee niveau rond het plaatsje Colmurano. De bodem bestaat voornamelijk uit klei, kalksteen en steen scherven. De wijngaard is slechts 2,5 hectare groot.
Vinificatie: De oogst begint met de Sangiovese druiven halverwege september en de Montepulciano druiven worden begin oktober geplukt en dit wordt nog steeds met de hand gedaan. De druiven worden bij aankomst gedeeltelijk ontsteelt om vervolgens de druiven zacht te persen. Het verkregen most blijft voor 15 dagen op een lage temperatuur in contact met de vaste bestanddelen om zo meer kleur en fruit aroma’s te creëren. Hierna volgt de vergisting op een gecontroleerde temperatuur van 25 graden en dit duurt zo’n 20-25 dagen. Nu wordt de wijn overgestoken naar Frans eiken van 5 hectoliter om voor 10 maanden te rijpen. Ten slotte nog een fles rijping van 4 maanden.
Wijn spijscombinatie: Ideale wijn voor bij patrijs, duif, haas en wild zwijn. Maar kan ook heerlijk bij een lekker stuk oude kaas.
Serveertemperatuur: 17-19 graden.
Bewaaradvies: Tot circa 7-8 jaar na oogstjaar.
De MarkenDe Marken is een gebied apart. De Romeinen hebben in het grensgebied van Ancona,Camerino en Fano markizaten geïnstalleerd en daarom heet deze streek nu De Marken. De Marken was in de 3e eeuw voor Christus een provincie van Rome. De Romeinen bouwden er wegen en aquaducten- en de Trajanus.boog in Ancona, die terecht op talloze prentbriefkaarten staat, want het is één van de mooiste die er is. Veel later maakten De Marken deel uit van de Kerkelijke Staat en ook dat feit heeft op tal van plaatsen en gebouwen (Ancona,Macerata) sporen achtergelaten. De Adriatische badplaatsen van De Marken zoals Fano, Senigallia, Portonovo, Grottammare en San Benedetto del Tronto worden met name in augustus druk bezocht. In het binnenland vindt u dan een andere wereld want daar ligt het Italiaanse platteland op zijn best, vol golvende heuvels met wijngaarden en olijfbomen, oplopend tot hoge bergen met paswegen en afgelegen dorpen waar maar weinig toeristen komen.De wijncultuur heeft er altijd een belangrijke plaats ingenomen en er worden enkele wijnen gemaakt die iedere wijnkenner wel kent (Verdicchio dei Castelli di Jesi en Rosso Piceno. |
![]() |