VINOPROVA

Onze vermelding op https://www.keurmerk.info

Veilig online betalen met creditcard bij VINOPROVA

Mijn winkelwagen

Winkelwagen is leeg
€ 0,00

Regio's

Klik op een van de onderstaande regios' om alle wijnen uit deze regio te bekijken.


Valle d' Aosta

Vlakbij de grens met Frankrijk ligt een van de mooiste valleien van de Alpen: de Italiaanse Aosta-valleie, omringd door de massieve Mont Blanc en de Matterhorn. Niet alleen vanwege de prima voedingsbodem, maar ook omdat dit gebied zich moeilijk leent voor andere economische activiteiten maakt de wijnbouw een belangrijk deel uit van het sociale leven en het landschap.

Valle d' Aosta wijnen online kopen bij VINOPROVA

Piëmonte

Piëmonte is een van de grootste gewesten van Italië en we vinden er enkele van de mooiste wijngebieden van het land. Met de Alpen in het noorden en het westen ligt deze regio aan de voet van de bergen Piëmonte. De vruchtbare regio zelf heeft maar weinig vlak land (25%). De heuvels, de berghellingen en de bodem zijn er ideaal voor de wijnbouw. Daarbij heeft Piëmonte een klimaat dat gunstig is voor de wijn: het ligt zuidelijker dan veel Franse wijngebieden en de beschuttende Alpen houden de hete zonnewarmte vast, terwijl ze ook voor een mistig najaar zorgen. Deze natuurlijke situatie in de herfst, zorgt voor een oogverblindend natuurspektakels. Uit de tijd van de Grieken daterende wijntraditie en de aard van de bevolking zorgen samen voor de vermaarde Piëmontese wijn.

Ligurië

Een klein maar bijzonder idyllisch Italiaans regio  is Ligurie. Deze regio is vooral bekend vanwege de mooie stranden en bloemen. Een belevenis is een uitstapje naar  Cinque Terre. Er worden niet bijzonder veel wijnen geproduceerd, maar het bergachtige kustgebied brengt desondanks een aantal aardige witte wijnen voort. Gezien de lage productie is het vrij zeldzaam om deze buiten de regio aan te treffen.

Lombardia

Lombardia is één van de rijkste gewesten van Italië. De hoofdstad Milaan is al vanaf de Romeinse tijd een belangrijk handelscentrum. Het grootste deel van Lombardia bestaat uit bergen (vooral in het noorden) en heuvels. De beddingen van de vele rivieren die in het zuiden in de Po uitmonden, zijn begunstigd door het klimaat- evenzoveel landbouw gebieden. Knokken om het bezit van een meer, dat zou je toch niet gauw verwachten. Toch is dat om het Lago di Garda gebeurd. In 1439 voeren deVenetianen met een vloot de Adige op, die parallel aan het meer loopt. Op het smalste punt werden de schepen over de bergen vervoerd naar Torbole. Vandaar werd het complete Lago di Garda veroverd. En waarom? Ach, rond het Garda meer is het leven zoet. De Romeinen noemden het al IL Bencao, 'het heilzame meer'. De Dolomieten beschermen het tegen de koude noordenwinden, waardoor er een subtropisch klimaat heerst. Olijfbomen,citroenen en palmen groeien er.

Trentino en Alto Adige

Dit gebied is in Nederland ook wel bekend als Zuid-Tirol. De bergachtige regio  licht net onder Oostenrijk en is verdeeld in twee autonome provincies: in Trentino spreekt men Italiaans, in Alto Adige Duits. Uit de wijngaarden ten zuiden van Trentino komen rose- of robijnrode fruitige wijnen.

Uit Alto Adige komen karaktervolle witte wijnen met veel bouquet. De Pinot Grigio, Pinot Bianco, Sauvignon en de Gewùrztraminer, deze zijn in ons land het meest populair.

Veneto

Veneto heef vrij veel vruchtbare streken. De landbouw neemt er dan ook nog een belangrijke plaats in, en de wijnproductie is hier de grootste na Sicilie en Apulia. Er is jaarlijks een productie van meer dan 10 miljoen hectoliter. Venetië is de hoofdstad van Veneto en misschien wel de mooiste stad maar Verona doet zeker niet onder met zijn grote Romeinse amfitheater waar men in de zomer vele bijzondere concerten van kan bijwonen.

Friuli-Venezia Giulia

Friuli-Venezia Giulia, kortweg Friuli genoemd, vertegenwoordigt als geen andere Italiaanse regio de zeer gevarieerde, door diverse etnische, culturele en politieke invloeden gekenmerkte geschiedenis van het land. Reeds in de oude Steentijd, zo´n 40.000 jaar geleden, was de streek bevolkt, en de Karst en het huidige Venetië bezaten in de Bronstijd hoog ontwikkelde culturen. Het gebied was van oudsher een doorgangsregio voor verschillende volkeren, waarvan enkele al zeker drieduizend jaar geleden druiven verbouwden.  In geologisch opzicht is Friuli in twee ongeveer gelijke helften verdeeld, waarvan het noordelijk deel -de Alpen en Voor-Alpen-  voor de wijnbouw ongeschikt is. In tegenstelling tot de rest van Italië bezit Friuli een duidelijk gestructureerd wijnbouwlandschap. De acht teeltgebieden van de regio liggen naast elkaar tegen de Alpen aan en onder elke DOC-benaming is een bepaalde variëteit aan onversneden wijnen toegestaan. Het grootste gebied is Grave del Friuli in de aangeslibde vlakte van Tagliamento.

Emilia-Romagna

Deze regio is beroemd van wege haar voedingsmiddelen, fruit en wijn. De zeer vruchtbare vlakte ligt als een driehoek tussen de Po, de Adriatische Zee en de Apennijnen. Al sinds oudheid is de productie van wijnen erg belangrijk voor de economie en de landbouwopbrengst in de regio.

Toscane

Deze regio is erg geliefd bij toeristen vanwege het prachtige landschap en het boeiende, eeuwenoude cultuurgoed van steden als Florence, Pisa en Siena. De glooiende heuvels zijn niet alleen mooi om te zien, ze vormen ook een ideale voedingsbodem voor de wijnbouw. De Chianti is inmiddels wereldwijd bekend en behoeft haast geen introductie maar dat geldt ook voor de twee prestigieuze wijnen uit zuid Toscane, de Brunello di Montalcino en de Vino Nobile di Montepuliciano.

Umbria

Umbrië "het land van Franciscus van Assisi", is een regio met groene, zachte glooiende heuvels begroeid met vooral wijn- en olijfgaarden, maar er zijn ook veel akkers met tarwe, suikerbieten, tabak en zonnebloemen. De regio bevindt zich in centraal Italië, in de vallei van de rivier de Tiber met het stuwmeer Lago di Corbara, Umbrië, ook wel het groene hart van Italië genoemd, heeft een zacht mediterraan klimaat zodat de zomers droog en zonnig zijn hoewel de winters behoorlijk koud en nat kunnen zijn, zeker op grotere hoogte zoals in de Apennijnen. Umbrië grenst in het westen aan Toscane (Trasimeense Meer), in het oosten aan Marche en de Apennijnen (een indrukwekkende bergketen met diepe valleien en grote vlakten) en in het zuiden aan Lazio. De oppervlakte van de regio bedraagt 8456 km2. Umbrië wordt gekenmerkt door oude ommuurde heuvelstadjes met steile straatjes die getuigen van een rijke cultuurgeschiedenis.

De Marken

De Marken is een gebied apart. De Romeinen hebben in het grensgebied van Ancona,Camerino en Fano markizaten geïnstalleerd en daarom heet deze streek nu De Marken. De Marken was in de 3e eeuw voor Christus een provincie van Rome. De Romeinen bouwden er wegen en aquaducten- en de Trajanus.boog in Ancona, die terecht op talloze prentbriefkaarten staat, want het is één van de mooiste die er is. Veel later maakten De Marken deel uit van de Kerkelijke Staat en ook dat feit heeft op tal van plaatsen en gebouwen (Ancona,Macerata) sporen achtergelaten. De Adriatische badplaatsen van De Marken zoals Fano, Senigallia, Portonovo, Grottammare en San Benedetto del Tronto worden met name in augustus druk bezocht. In het binnenland vindt u dan een andere wereld want daar ligt het Italiaanse platteland op zijn best, vol golvende heuvels met wijngaarden en olijfbomen, oplopend tot hoge bergen met paswegen en afgelegen dorpen waar maar weinig toeristen komen.De wijncultuur heeft er altijd een belangrijke plaats ingenomen en er worden enkele wijnen gemaakt die iedere wijnkenner wel kent (Verdicchio dei Castelli di Jesi en Rosso Piceno.

Latium (Lazio)

Rome is de bruisende hoofdstad van Lazio. De wijnen die in de heuvels rondom geproduceerd worden, worden ook wel de" Vini dei Castelli Romani" genoemd. De uitsluitend als witte wijn verkrijgbare Frascati is hiervan het bekendst en tevens de meest genoemde drank in de Italiaanse literatuur.

Abruzzen

Als je van het gewest Lazio de Abruzzo binnenrijdt, zie je tientallen kilometers lang dichte bossen en steile bergen of weidevelden met herders en schapen. Je denkt dan: voor wijnbouw is hier geen plaats. Inderdaad komen die pas verderop, meer in de kuststreek. Het klimaat varieert van mediterraan aan de kust tot continentaal bij de bergen. Op eenzame hoogte torent de Gran Sasso boven de rest van de Apennijnen uit.Deze berg ligt in het gewest Abruzzo, waar de bergen van de Adriatische Zee worden gescheiden door een smalle strook land. Juist hier vinden we de wijnranken die aan de basis liggen van de Montepulciano d'Abruzzo. Maar naast de rode wijnen produceert men ook uitstekende witte wijnen die meestal gemaakt zijn van autochtonen druivenrassen zoals Pecorino, Passerina en Trebbiano.

Abruzzen

Molise

Ontdek onbekend Molise.

In Molise, het kleine landbouwgebied dat ooit èèn geheel vormde met de Abruzzen, staat de wijnbouw inmiddels op een professioneel niveau.

Wij hebben recent een verrassende ontdekking gedaan van een uitzonderlijk mooi wijnhuis Campi Valerio. De wijnmaker Professor Luigi Moio, heeft een schitterende Rosso del Molise en een schitterende Falanghina ontwikkeld, stuk voor stuk prachtige wijnen. Een unieke wijn en scherp geprijsd!

Uitzonderlijke goede prijs-kwaliteitsverhouding. Top Molise!

Campania

Campania is een regio in zuid Italië die in het noordwesten grenst aan Latium, in het noorden aan Molise, in het noordoosten aan Apulia, in het oosten aan Basilicata, en in het westen aan de Tyreense Zee. Campania telt ongeveer 6 miljoen inwoners en Napels is de hoofdstad van deze regio. Over de jaren verloor Campania de interesse van het grote publiek, hoewel het toch een enorme kwantiteit aan wijn produceerde, behalve de bekende rode kwaliteits wijn Taurasi gebeurde er weinig opwindens. Die tijd lijkt voorbij want de vraag naar wijnen uit Campania is sterk aan het toenemen. Dit komt voornamelijk door veel nieuwe jonge wijnmakers met een goede opleiding maar ook door de interesse van grote investeerders met een ruime portemonnee die zich hier vestigen en samen met de nieuwe wijntechnieken zorgt dit voor veel nieuwe kwaliteitswijnen. Het zijn niet alleen de rode wijnen maar juist de witte wijnen die opzien doen baren bij de wijnliefhebbers. Dit komt vooral dat de witte wijn niet op eiken vaten worden bewaard en zo is de smaak niet of weinig beïnvloed door het hout. Het is een warme regio en de inwoners drinken daarom graag frisse, zuivere wijnen en vaak slechts in de zomer.

Puglia

Een van de grootste wijn producerende gebieden in Zuid-Italie is `La Puglia`, niet voor niets `de kelder van Italia genoemd. Ook deze regio kent een oude geschiedenis. De eerste wijnen dateren al, uit de tijd van de Griekse overheersing, onder de Romeinen werden ze geëxporteerdnaar de beschaafde wereld. De streek is het neusje van de zalm op het gebied van moderne techniek. De plaatselijke wijnboeren doen namelijk veel aan kwaliteitsverbetering. De Primotivo en de Uva di Troia beide rood en de Bombino bianco die in Nederland steeds meer populariteit geniet.

Basillicata

Deze zuidelijke regio is vrij ruig en in de winter onherbergzaam en koud. Zonder alle voorzieningen die bij het massatoerisme horen, is het een waar avontuur om er doorheen te reizen. De wijnproductie is hier beperkt. Een wijn springt er echter uit: de Aglianico. Verder zijn er in dit gebied nog weinig wijnen van betekenis te bespeuren.

Calabria

Calabrië, waar de Oude Grieken over spraken als ‘’Oenotria’’, land van wijn, vormt de ‘teen’ van de Italiaanse laars. De Regio wordt bijna geheel door de zee omgeven: in het zuiden door de Ionische en in het noorden door de Thyrreense zee. Het gebied wordt gedomineerd door een bergachtig landschap met grote klimatologische verschillen. Tegenover het droge en warme kustgebied staan de koele hoogvlaktes van het Sila-gebergte en de Aspromonte. Calabrië is rijk aan inheemse druivenrassen, waarbinnen de blauwe duidelijk in de meerderheid zijn. Er wordt dan ook overwegend rode wijn geproduceerd in deze regio. De bekendste wijn is ongetwijfeld de Cirò. Deze stevige rode wijn van de Gaglioppo werd al in de Oudheid door de Grieken in het kustgebied van Catanzaro gemaakt en gedronken. Een plaatselijke legende wil dat de wijn, toen onder de naam ‘Krimisa’ door atleten werd gedronken om de overwinning te viering tijdens één van de eerste Olympische Spelen.

Sicilië

De straat van Messina, tussen Italië en Sicilië, is niet breed. Maar het is een grens tussen twee werelden. Sicilië is een andere wereld. Een prachtig eiland, met een rijke geschiedenis, waarin wel tien vreemde volken een rol hebben gespeeld. Grieken, Moren en Noormannen hebben het eiland groot gemaakt en ook de Hohenstaufen hebben er hun kunstzinnige sporen achtergelaten. Het eiland heeft niet zoveel natuurlijke rijkdommen, maar wel een natuurlijke schoonheid. De kusten zijn vooral in het noorden en het oosten sprookjesachtig mooi en het binnenland is vaak hard en ruw, maar soms ook gruwelijk mooi. Sicilië kende de wijnbouw al 13 eeuwen voor het begin van onze jaartelling, in de tijd van de Feniciërs. Wijnbouw is er sindsdien altijd geweest. Sinds de jaren zestig en zeventig maakt die wijnbouw een stormachtige ontwikkeling door. Naast de bekende wijnen zoals de rode Nero'd Avola en de witte Grillo, heeft Sicilië aan de zuidwestpunt een wijngebied liggen rond de plaatsen Marsala en Trapani waar momenteel zeer goede wijnen vandaan komen.

Sardinië (Sardegna)

Sardinië, een eiland in de Middellandse Zee, is een wereld op zich. Het is een eiland met ongerepte natuur en een zee van rust en stilte. Het eiland ligt ver van het vasteland en toch wordt hier al ruim 2000 jaar wijn gemaakt. Het waren de Phoeniciërs die zich hadden gevestigd aan de kustgebieden van Cagliari, Sulcis en Sinis en gebruik maakten van de geografische positie om de ruilhandel te vergroten. Tegenwoordig is de druiventeelt de belangrijkste landbouw op Sardinië en nog geen 20 jaar geleden lag de wijn productie veel hoger dan nu het geval is want vroeger werd de wijn vooral buiten Sardinië verkocht maar hedendaags is dat veranderd en hoort de wijn bij de cultuur van Sardinië. Dit is ten goede gekomen voor de huidige wijnbouw want die is kleinschaliger en men maakt aanzienlijk meer kwalitatieve wijnen dan voorheen. Op Sardinië zijn de zomers heet en droog maar het heeft ook een heerlijk windje die voor de nodige verkoeling zorgt en wat een gunstige bijdrage levert dat de wijngaarden uitstekend worden geventileerd. Sardinië kent vele inheemse druivenrassen maar de belangrijkste soorten op het eiland zijn de Vermentino (wit), Nuragus, Carignano, Cannonau en de Monica druif. De bodem op het eiland bestaat voornamelijk uit graniet, kalk, grind, klei en rotsgesteente.

  Top 5: Best verkocht in Q2 en Q3 2018.                  

   Uitzonderlijke goede prijs-kwaliteitsverhouding.

  1. Frascati “Feudi dei Papi”
    Prijs per doos: € 52,50
  2. Bianco di Custoza

    Bianco di Custoza

    Kleur:

    Wit

    Jaargang:

    2017
    € 7,90
    inclusief BTW
    Prijs per doos: € 47,40
  3.  Taurasini "Eremo San Quirico" DOC
    Prijs per doos: € 137,70
  4. Falanghina del Molise ‘’Fannia”
    Prijs per doos: € 71,40
  5. Rosato Salento

    Rosato Salento

    Wijnhuis:

    Angelo Rocca

    Kleur:

    Rose

    Jaargang:

    2017
    € 10,45
    inclusief BTW
    Prijs per doos: € 62,70
  1. Frascati “Feudi dei Papi”
    Prijs per doos: € 52,50
  2. Bianco di Custoza

    Bianco di Custoza

    Kleur:

    Wit

    Jaargang:

    2017
    € 7,90
    inclusief BTW
    Prijs per doos: € 47,40
  3.  Taurasini "Eremo San Quirico" DOC
    Prijs per doos: € 137,70
  4. Falanghina del Molise ‘’Fannia”
    Prijs per doos: € 71,40
  5. Rosato Salento

    Rosato Salento

    Wijnhuis:

    Angelo Rocca

    Kleur:

    Rose

    Jaargang:

    2017
    € 10,45
    inclusief BTW
    Prijs per doos: € 62,70

VINOPROVA

Wij bieden vol trots en vaak vol verwachting onze geselecteerde Italiaanse wijnen aan, wellicht omdat wij hiermee een heilige profane rite, bijna zo oud als mensenheugenis, hernieuwen.

 

Een wijnfles is de glazen hoeder van een jaar van zon, wind en fruitaroma's en punctuele, vakkundige en gepassioneerde handelingen van de wijnboer. Dan volgt de zwijgende stilte, het afwachten.

 

Het brede kwaliteitsassortiment dat wij bieden, zowel van DOCG-als IGT-wijnen, is bedoeld om de smaken van alle gerechten te versterken en om er te zijn op momenten van samenzijn waarbij wij ook de meest veeleisende fijnproevers tevreden stellen.